Untitled-1

Untitled-12

 

Masterclass Service Design

—-

Hoe zorgt u er, in deze steeds sneller veranderende wereld, voor dat u een pionier bent in uw markt met een innovatief portfolio van producten en diensten dat voldoet aan de wensen en behoeften van uw klant?

In deze masterclass leert u hoe diensten kunnen bijdragen aan het innovatief en onderscheidend vermogen van uw organisatie. Juist voor bedrijven in de maakindustrie kunnen diensten een manier zijn om nieuwe waarde te creëren voor de klant, en concurrentievoordeel te behalen. Tijdens de masterclass werkt u in een service design traject aan het ontwikkelen van innovatieve, waarde vermeerderende productdiensten-combinaties voor uw eigen bedrijf.

Na het volgen van deze masterclass…

—-

 1. Kunt u klantinzichten genereren en inzichtelijk maken d.m.v. een customer journey.
 2. Kunt u klantgericht ideeën genereren d.m.v. innovatieve brainstorm technieken.
 3. Kunt u nieuwe waardeproposities ontwikkelen.
 4. Kunt u ideeën uitwerken in een prototype en deze valideren met de klant.
 5. Heeft u een plan om de nieuw ontwikkelde dienst daadwerkelijk te implementeren in uw organisatie.
 6. Heeft u toegang tot tools en templates die tijdens de masterclasses gebruikt zijn zodat u deze ook in uw eigen organisatie kunt gebruiken en kunt doorgeven aan uw werknemers.

Opzet van de Masterclass

—-

opzet

U kunt kiezen voor een 1 daagse masterclass (korte masterclass), of een meerdaagse masterclass, bestaande uit 1 hele dag en 2 halve dagen (lange masterclass). De masterclasses zijn opgedeeld in 3 elementen: Klantgericht ideeën genereren; Klantgericht design en validatieImplementatie

De korte masterclass zal bestaan uit het element: klantgericht ideeën genereren.

De lange masterclass zal ook beginnen met het element: klantgericht ideeën genereren (1 dag) en zal verder gaan met de elementen: klantgericht design en validatie (1 halve dag) en implementatie (1 halve dag).

Naast de aanwezigheid tijdens de masterclasses wordt van de deelnemers ook een tijdsinvestering gevraagd voor de start van de masterclass in de vorm van een voorbereidingsopdracht. Bij de lange masterclass dienen de deelnemers ook een opdracht uit te voeren in de periode voor de tweede en derde sessie.

dag 1: Klantgericht ideeën genereren

Door middel van een vragenlijst voorafgaand aan de start van de masterclass bepaalt u een business challenge waar u tijdens de masterclass aan zult werken. Omdat een belangrijk speerpunt in service design klantgericht werken is, zult u daarnaast voor de start van de masterclass de nodige klantinzichten omtrent deze business challenge moeten verzamelen. U krijgt hier van SSF een aantal tips en templates voor.

Tijdens de masterclass zult u de verzamelde klantinzichten in kaart brengen. Daarna zullen er op basis van deze inzichten verschillende oefeningen gedaan worden om innovatieve ideeën te genereren voor diensten of product-dienstencombinaties waarmee u zich kunt onderscheiden van de concurrentie, en toegevoegde waarde kunt creëren voor uw klant. De ideeën zullen vervolgens verder uitgewerkt worden en aan elkaar gepresenteerd worden voor directe feedback, zodat men op het einde van dag 1 met een echt concept voor een nieuwe dienst naar huis gaat.

dag 2: Klantgericht design en validatie (enkel bij lange masterclass)

De ideeën worden uitgewerkt om tot een realistisch te implementeren oplossing te komen, door middel van het maken van het waarde propositie canvas en een service blueprint. Daarna volgt een prototyping workshop waarin u een prototype ontwikkelt voor de nieuw bedachte dienst. Dit prototype moet u vervolgens met zoveel mogelijk klanten valideren voor de start van de derde dag van deze masterclass.

dag 3: implementatie (enkel bij lange masterclass)

In de laatste halve dag van de masterclass presenteert u uw nieuwe dienst aan een expert panel. Het beste idee wordt gekozen en beloond. Het laatste deel van de masterclass richt zich op het implementeren van de nieuwe diensten in uw bedrijf door middel van het maken van een implementatie plan. Ook wordt u gecoacht om de geleerde tools toe te passen in uw eigen organisatie.

Praktische informatie

—-

Omdat de masterclasses onderdeel zijn van een beleidsexperiment van het ministerie van Economische Zaken om de waarde van service design bij het ontwikkelen van nieuwe productdiensten-combinaties aan te tonen, kunnen we deze masterclasses tegen een zeer gereduceerd tarief aanbieden.

 • 1-daagse masterclass: €200 p.p. (normaal €1.295)
 • Meerdaagse masterclass: €400 p.p. (normaal €1.795)

Er kunnen maximaal 15 bedrijven deelnemen per masterclass. Bij meer aanmeldingen zal er geloot worden. Voor deelname is het invullen van een nulmeting (vragenlijst) verplicht.

Deze masterclass is onderdeel van een beleidsexperiment van het ministerie van Economische Zaken. Om het beleidsexperiment succesvol uit te kunnen voeren zijn er een aantal eisen waaraan deelnemers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor deelname aan de masterclass.

 • De deelnemer dient werkzaam te zijn voor een bedrijf actief in één of meerdere benoemde sectoren in de maakindustrie (klik hier voor het overzicht)
 • Het bedrijf heeft maximaal 250 werknemers.
 • Per bedrijf mogen maximaal 2 werknemers deelnemen aan de masterclasses.

Untitled-1

Untitled-12

Inschrijven? of vragen? stuur een mail naar Carmen Vonken
masterclassSD@servicesciencefactory.com